The greatest show on earth - Foto freepik

The greatest show on earth

, ,

Het laatste seizoen heeft alles; de gevaarlijke outsider, een waanzinnige comeback, de kwade genius, en een mysterieuze cocktail die doden weer laat spreken. Ik wil het hebben over 2 gebeurtenissen uit de laatste aflevering: de national convention van de Amerikaanse LP en Trump’s veroordeling. 

De conventie

Spektakel

2 jaar geleden heeft de mises caucus (ancapvleugel van de LP) de partij overgenomen. De voorzitter (ook van de mises caucus) heeft een spektakel van de conventie gemaakt. Het opmerkelijkst: de sprekers. Zowel de frontrunner voor het presidentschap als de nummer 3 in de peilingen kwamen spreken, als ook een aantal andere voorname politici. De ogen van het land waren op de LP gericht. Het kan niet anders dan dat de bekendheid van de partij en dientengevolge het libertarische gedachtegoed hier enorm mee zijn geholpen. Wat is het dan toch extreem jammer dat ze het meteen lijken te vergooien met zo’n slechte kandidaat. Een gemiste kans.

Kandidaat

Het lag in de lijn der verwachtingen dat de mises cauces nu ook de presidentskandidaat zou leveren. Het liep anders. In ruil voor het vice-presidentskandidaatschap heeft de 3e zijn steun gegeven aan de 2e grootste, en samen hebben ze met 55% tegen 45% van de miseskandidaat gewonnen. Meneer Chase Oliver is een linkslibertariër. Hij wordt bekritiseerd als te woke, te slap over Coviddwangmaatregelen, en voor open grenzen. Ik vertrouw hen die dit zeggen. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat dit een electoraal succes wordt. Cui bono? Onduidelijk, maar het is plausibel dat Trump hierdoor wat meer stemmen zal krijgen.

Convicted Felon

Wat ons bij de Golden Lion zelf brengt. Hij is zojuist schuldig bevonden in een rechtszaak over zwijggeld. Dit is een absolute farce en iedereen die iets anders zegt is ongeïnformeerd, totaal dichtgetikt, of een leugenachtige hond. Hoe hebben ze hem gepakt? Zijn advocaat, die trouwens tijdens de rechtszaak toegaf tienduizenden dollars van Trump te hebben gestolen en op leugens werd betrapt, stuurde rekeningen om terugbetaald te worden voor zijn diensten (zoals het afbetalen van die hoer). Die werden door Trump’s organisatie betaald en geboekt als juridische kosten. Dat klopt niet volgens de openbaar aanklager, ze zouden namelijk als campaign contribution geboekt moeten worden. Deze verkeerde boeking is een overtreding en geen misdaad. Als zodanig zou het al verjaard zijn. De openbaar aanklager heeft echter bedacht dat als je een overtreding begaat in dienst van een andere overtreding, je het kunt promoveren tot een misdaad en als misdaad verjaarde het niet. Dit is nog nooit eerder gedaan waar dan ook in de VS ooit ever. Is er dan een volgende overtreding? Onduidelijk, en de jury hoefde het daar ook niet over eens te zijn volgens de rechter. Trump is trouwens ook niet veroordeeld voor andere overtredingen. Election interference is een optie, omdat het een effect zou hebben op de verkiezing. Onzin, dan zou alles een campaign contribution zijn. Naar de kapper? Campaign contribution! Nieuw pak? Campaign contribution! Je reputatie beschermen door middel van een NDA is volledig legaal, ook voor politici. Er is precedent. Verder heeft de openbaar aanklager geen jurisdictie over federale overtredingen. Wordt de zaak in het meest blauwe gedeelte van het land gebracht, en is de timing precies voor de verkiezingen terwijl de overtredingen in 2016/2017 zijn begaan. De rechter deugt voor geen meter met zijn gag orders, zijn weigering Trump getuigen te laten oproepen en zijn instructies voor de jury. 34 keer schuldig, omdat er 34 keer een verkeerd labeltje op staat. Administratieve Bullshit. De straf wordt half juli geopenbaard. Ben benieuwd wat het gaat worden. 

Tot slot

De meeste libertariërs zullen geen tranen plengen bij Trump’s opsluiting en dat begrijp ik. Een van de vele politici die ze hadden op moeten sluiten. Het probleem zit hem in de extreme vorm van lawfare. Show me the man; I’ll give you the crime. Justitie is een stok geworden om politieke tegenstanders mee te slaan en dat is geen ontwikkeling die we moeten toejuichen. Alle Amerikaanse onzin komt na enige tijd overwaaien naar Europa. Dit brengt bepaalde mensen op ideeën. Woke is over komen waaien, lawfare is over komen waaien (Urgenda, klimaSeniorinnen, etc). Dit gaat ook komen.