Categorie: Nationale Politiek
Artikelen over de opvattingen, voornemens, acties en besluiten van de partijen en haar (volks)vertegenwoordigers welke acteren in de huidige lokale, Nederlandse politiek en de wijze waarop de media daarvan verslag doen. Inclusief de acties in het kader van verkiezingen.
-
Wolven ga!
Het zal de meeste lezers niet ontgaan zijn, maar de wolf is terug in Nederland. Er is een bepaald stratum medelanders die deze ontwikkeling vieren. Deze mensen zijn niet goed bij hun paasei. Bambi is geen documentaire. Dieren zijn gevoelloze …
-
Een Hoppeaanse oplossing voor vrije migratie?
Privé-eigendom anarchisme, zoals bepleit door de econoom Hans-Herman Hoppe, is kritisch over open grenzen. Hoppe staat bekend om zijn libertaire argument voor immigratiebeperkingen vanuit een privé-eigendomsstandpunt. Hij stelt dat, door de verzorgingsstaat en publieke wegen, de komst van onuitgenodigde migranten …
-
De wendbare overheid
In een tijd waarin crises elkaar naadloos opvolgen, heeft de overheid gereageerd met nieuwe bureaucratieën en beleid. Achter de ogenschijnlijk nobele inspanningen schuilt echter een gevaar: het falen van de trias politica (hierna: rechtsstaat). Dit gevaar schuilt in de geleidelijke …
-
Transitiestandpunten en het verkiezingsprogramma
De LP streeft naar een minimale overheid. Er zijn veel manieren om tot een nachtwakersstaat te komen. Een deel van de LP leden is ervan overtuigd dat de tussenstappen duidelijk in het verkiezingsprogramma moeten worden uitgewerkt. In zogenaamde transitiestandpunten. Te …
-
Gesprekken met de Piraten: een reflectie
Afgelopen week nam ik deel aan een chat van de Piratenpartij. De partij staat ideologisch dicht bij ons, en de aanhangers ervan beschouw ik als open-minded. Deze gesprekken gaven een interessant inzicht in het wereldbeeld van de gematigde collectivisten. Kort …
-
Wat is er gebeurd met links-liberaal?
D66 verloor onlangs ook nog haar tiende zetel, die van Tjeerd – halvering veestapel – de Groot. Tot groot genoegen van heel behoudend-rechts, want Tjeerd was voor hen een bijtgrage luis in de pels. De partij is afgestraft voor een …
-
De Islamstandpunten van de PVV en de opstelling van Omtzigt
Pieter Omtzigt (NSC) wil “op dit moment” geen onderhandelingen starten met de PVV. Dat zei hij vorige week woensdag na afloop van een gesprek met verkenner Ronald Plasterk. ….. “Het verkiezingsprogramma van de PVV bevat standpunten die naar ons oordeel …
-
Gaat het de Partij voor de Vrijheid echt om vrijheid?
De Tweede Kamerverkiezingen van 2023 zijn inmiddels twee weken achter de rug en resulteerden in een verrassende verkiezingsuitslag. Wilders met de PVV rolde als grote winnaar uit de verkiezingen met maar liefst 37 zetels. De afgelopen twee weken hebben in …
-
Het Libertaire Gehalte van BVNL
Met het recente nieuws dat Toine Manders op de lijst gaat voor BVNL is het een goed moment om het BVNL-partijprogramma door te nemen om te zien hoe libertair die partij eigenlijk is. Wybren van Haga, een oud-VVD’er en ex-FvD’er, …
-
De verkiezingsbelofte van de efficiënte overheid: Democratische onderdanigheid
De overheid wordt gezien als het instituut dat het algemeen belang dient. Wanneer burgers zeggenschap zouden hebben over het functioneren van de overheid is de gedachte dat het volk regeert. De gedachtegang houdt in dat de burgers bepaalde vrijheden behouden …
-
De grondvesten van Omtzigt: Voor een sociaal contract heb je overheid niet nodig
Pieter Omtzigt begint zijn eigen partij “Nieuw Sociaal Contract”. Het boek erbij had hij al geschreven, en hij oordeelt dat de tijd rijp is om de ideeën die erin verwoord zijn om te gaan zetten. Omtzigt heeft echter een geheel …
-
De verkiezingen en het terugkerend etatisme
Vrijdag, 7 juli, kondigde demissionaire minister-president Rutte aan dat kabinet Rutte IV is gevallen. Daarmee is er een nieuw demissionair kabinet ingelast en is het tijdperk van Rutte tot zijn eind gekomen. Dit demissionaire kabinet mag geen nieuw beleid voeren. …