Kaag en Rutte weg, maar juich niet te vroeg (opinie)

, ,

Kaag en Rutte hebben hun afscheid in de politiek aangekondigd. Dat klinkt als goed nieuws, maar zijn deze pionnen wel het probleem? Dit lucht, op maar komt er nu verandering? Of worden deze pionnen gewoon weer vervangen door andere kneedbare poppetjes?

De schade van jaren Kaag en Rutte

Een artikel wijden aan de schade die Kaag en vooral Rutte hebben aangericht zou te lang worden. Sigrid Kaag heeft kritiekloos ingestemd met alle coronamaatregelen. Ze heeft als minister van Financiën de uitrol van totaal controleerbaar en manipuleerbaar geld in de vorm van een Central Bank Digital Currency (CBDC) geen strobreed in de weg gelegd. Daarnaast heeft ze het publieke debat verruwd. Te pas en te onpas scheldt ze mensen die inhoudelijke kritiek hebben onterecht uit voor ‘racist’ en ‘extreemrechts’.

Wat gevaarlijk is, want als er wel een keer echt sprake is van extreemrechtse of racistische voorvallen, dan is er niemand meer die naar luistert (naar het sprookje van ‘’De jongen die wolf riep’’).
Rutte is verantwoordelijk voor de gigantische toename van de belasting- en regeldruk. Verder lijkt er op ondemocratische wijze veel macht overgeheveld te zijn naar internationale instituten. En het algehele vertrouwen in de politiek is gedaald. Dat laatste was overigens al niet aanwezig bij libertairen.

Vervangers staan al klaar

Het probleem zijn niet de poppetjes. Het systeem waarin het volk ondergeschikt wordt gemaakt aan het zogenaamde ‘sociale algemeen belang’ is het probleem. Individuele en economische vrijheid staan met een grote overheid altijd onder druk. Er zijn eigenlijk bijna geen politici die echt pleiten voor een overheid die mensen met rust laat. En de zeldzame politici die dat wel doen willen dat dan wel afdwingen via een grote overheid.

Alleen de LP lijkt te pleiten voor individuele en economische vrijheid zonder overheid. Ook BVNL is recent door de mand gevallen door het willen afschaffen van internetanonimiteit. En de BBB pleit voor een ‘Noaberstaat’ waarin de overheid een goede buur moet zijn. In het programma van FVD zitten heel veel onvrijheden. Dat gaat zelfs zo ver dat ze de architectuur van gebouwen van bovenaf willen bepalen. Allen willen ze hun eigen zin top-down doorduwen.

De op macht beluste potentaatjes staan al klaar om de positie van Kaag en Rutte over te nemen. Dilan Yeşilgöz-Zegerius bijvoorbeeld. Uitspraken als ‘wees niet tolerant voor wat we niet moeten tolereren’ zijn al uit haar mond genoteerd. Haar motto is letterlijk: ‘BEMOEI JE ERMEE’. Dit staat haaks op de slogan van de LP, ‘Regeer je eigen leven’.