De Minarchistische Miljoenennota

, ,

De lezing van Libertarisch coryfee Toine Manders op 22 september in Markelo was met 50 bezoekers – sommigen toekomstige leden van de Libertaire Partij – een groot succes. Zie hier de video-opname van het grootste deel van Toine’s presentie over de fundamenten van het Libertarisme.

De Minarchistische Miljoenennota : met de LP bespaar je €20.502 per jaar!

De LP werkt aan een minarchistisch partijprogramma. Het minarchisme is één van de libertaire stromingen. Het minarchisme beschouwt het leger, de politie en het gerechtelijk apparaat als de enige legitieme overheidsinstellingen. De staat is er alleen om individuen te beschermen tegen agressie, diefstal en fraude en houdt zich bezig met het beschermen van gevaar van buitenaf.

91.87% besparing!

Vertalen we het minarchisme naar de meest recente overheidsbegroting dan zien we een gigantische kostenbesparing per inwoner. De belastingdruk gaat met maar liefst 91.87 % omlaag! Er zijn uiteraard wat kanttekeningen te plaatsen bij de tabel boven dit artikel, maar deze simpele rekensom geeft wel in grote lijnen aan dat de belasting-en premiedruk een heel stuk lager kan.

Ook als een overheid geen zaken als zorg of onderwijs regelt nemen mensen nog wel graag die diensten af (geheel vrijwillig en op maat). De €20.502 per persoon, (dus ook per kind!) zal door veel mensen dan ook deels besteed worden aan dit soort zaken. Echter omdat zorg en onderwijs binnen het minarchisme daadwerkelijk in een compleet vrije markt opereren, gaan de kosten omlaag en de efficiëntie omhoog. Mede door concurrentie toe te staan zullen aanbieders wel goede en betaalbare diensten moeten leveren, willen zij klanten werven. En iedereen kan zijn of haar eigen geld besteden aan wat ze maar willen. De keuzes zullen ook veel meer overwogen en efficiënt gemaakt worden door de consumenten want het gaat daadwerkelijk om hun eigen geld. Als je toch al wordt verplicht of gedwongen om belasting te betalen, dan wordt van de ‘gratis’ diensten die de overheid aanbiedt ook gelijk gebruik gemaakt, ook al is dat niet persé noodzakelijk. Je hebt er toch al voor betaald en het is ‘gratis’, nietwaar?

Op weg naar vrijwillige belastingen!

In een vrije economie zonder marktverstorende overheidsbemoeienis groeit de economie hard. De €32.1 miljard die nodig is om Justitie & Veiligheid en Defensie te bekostigen zullen dan een minder zware wissel trekken op individuen en de economie. Die €1.841 per persoon is dan veel makkelijker op te hoesten omdat in een groeiende economie de inkomsten ook omhoog gaan. Met maar €1.841 aan belasting per inwoner worden vrijwillige belastingen en donaties ook een stuk haalbaarder.

Minarchisme, een haalbaar alternatief

Het minarchisme en de Oostenrijkse School (een economische stroming) beschrijven verder dat een minarchistische samenleving een zeer realistisch en haalbaar scenario is. Aanhangers van de Oostenrijkse School zien ondernemerschap als een uiterst belangrijke kracht in de economische ontwikkeling, privaat eigendom als essentieel voor een effectief gebruik van bronnen en interventie van de overheid in het marktproces altijd en overal als destructief.

Voetnoten