Cybercrime. Image by rgaymon from Pixabay

Cybernieuws van 23.06.2024

‘Big Brother-wet’ (aka ‘Super SyRI’) gevaarlijk recept voor reeks nieuwe toeslagenaffaires in het kwadraat

Burgers en ondernemers zijn weerloos tegen een nieuwe Big Brother-wet die op 18-06-2024 in de Eerste Kamer is goedgekeurd. De nieuwe wet geeft overheden, instanties en private organisaties, zoals banken en makelaars, het recht om gegevens met elkaar te delen. Zélfs als het slechts om vermoedens gaat. Dat kan gaan om woon- en financiële gegevens maar zelfs ook seksuele geaardheid. Niet alleen van betrokkenen zelf maar ook van mensen in hun omgeving. Daarbij gaat het niet alleen om feitelijke informatie, maar ook om vermoedens (bijvoorbeeld gemeld via ‘kliklijnen’), risicosignalen en zwarte lijsten. Burgers of bedrijven worden daarvan niet op de hoogte gesteld, inzage kan eenvoudig worden geweigerd. Het aanvechten van beslissingen wordt hierdoor vrijwel onmogelijk. Lees verder:

‘Big Brother-wet’ gevaarlijk recept voor reeks nieuwe toeslagenaffaires – Privacy First en Microsoft Word – Open brief aan regering tav WGS v3.docx (bijvoorbaatverdacht.nl) en Aan datadeelwet kleven nogal wat risico’s voor de burger – NRC (archive.ph)

Hoogleraar: geen bewijs dat chatcontrole samenleving veiliger maakt

Als de overheid voorstelt om in alle woningen een camera op te hangen die de politie informeert als er een drugstransactie of kindermisbruik plaatsvindt, dan denk je automatisch aan George Orwells klassieker ‘1984’. Maar politie en beleidsmakers roepen almaar meer op precies dat te doen in de vorm van preventieve chatcontrole op smartphones. Volgens het voorstel moet elke telefoon daartoe overheidssoftware bevatten, …. Lees verder:

Hoogleraar: geen bewijs dat chatcontrole samenleving veiliger maakt – Security.NL en

Global Encryption Coalition slaat alarm over Belgisch voorstel chatcontrole – Security.NL en EFF: telefoon en laptop moeten geen afluisterapparatuur voor overheden zijn – Security.NL en De overheid laten meekijken in uw smartphone is nooit een goed idee | De Tijd

Privacyexpert: kleine stap om chatcontrole voor andere content te gebruiken

Het is een kleine stap om chatcontrole ook voor andere content te gebruiken, zo stelt privacyexpert Sofie Royer, die als voorbeeld het gebruik van ANPR-camera’s noemt. Die waren in eerste instantie bedoeld om terroristen en zware criminelen op te sporen, maar worden nu ook gebruikt om mensen van de weg te halen die hun belasting niet hebben betaald. Lees verder:

Privacyexpert: kleine stap om chatcontrole voor andere content te gebruiken – Security.NL

EDRi hekelt advies ‘Going Dark’ groep over invoeren encryptie-backdoors

Burgerrechtenbeweging EDRi is niet te spreken over een advies van de High-Level Group (HLG) ‘Going Dark‘ over het invoeren van encryptie-backdoors. De groep werd opgericht door de Europese Commissie en bestaat uit afgevaardigden van nationale opsporingsdiensten met als doel het bespreken van ’toegang tot data voor effectieve rechtshandhaving’. … Lees verder:

EDRi hekelt advies ‘Going Dark’ groep over invoeren encryptie-backdoors – Security.NL

Toezicht op AIVD en MIVD dreigt zooitje te worden: toezichthouder is dakloos en onderbezet

Het toezicht op de geheime diensten AIVD en MIVD loopt groot gevaar door ernstige tekorten bij de toezichthouder, de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). De CTIVD heeft geen werkplek en kampt met een chronisch tekort aan personeel, waardoor de organisatie haar taken nauwelijks kan uitvoeren. De toezichthouder wordt nu zelfs gehuisvest bij de AIVD, een van de diensten die gecontroleerd moet worden, zo schrijft het AD. … Lees verder:

WC-eend controleert WC-eend: de politie gaat volgend jaar haar eigen hackbevoegdheid controleren

De politie gaat volgend jaar via een intern systeem zelf controleren of het de hackbevoegdheid wel volgens de regels inzet … Lees verder:

WC-eend controleert WC-eend of Politie gaat volgend jaar haar eigen inzet hackbevoegdheid controleren (privacynieuws.nl) en Politie gaat volgend jaar eigen inzet hackbevoegdheid controleren – Security.NL

De politie gaat volgend jaar via een intern systeem zelf controleren of het de hackbevoegdheid wel volgens de regels inzet … Lees verder:

WC-eend controleert WC-eend of Politie gaat volgend jaar haar eigen inzet hackbevoegdheid controleren (privacynieuws.nl) en Politie gaat volgend jaar eigen inzet hackbevoegdheid controleren – Security.NL

Kamer neemt motie aan om verzamelde data ggz-patiënten te vernietigen

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om gegevens van ggz-patiënten te vernietigen die voor de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) werden verzameld.  De meeste ggz-patiënten wisten niet dat ze hier bezwaar tegen konden maken en dat zorgverleners hierbij verplicht hun beroepsgeheim moeten doorbreken. … Lees verder:

Omstreden databank met ggz-patiënten moet stoppen, meent grote meerderheid in de Tweede Kamer | Trouw (archive.ph) en Kamer neemt motie aan om verzamelde data ggz-patiënten te vernietigen – Security.NL

steekwoorden